Acest site este finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021. Proiect NAS-EVAL.
Strategia Națională Anticorupție 2021-2025
  • Acasa Comunicate Strategia Naţională Anticorupţie – Cea de-a doua reuniune a platformei de cooperare a autorităţilor independente şi a instituţiilor anticorupţie București, 17 mai 2017

Strategia Naţională Anticorupţie – Cea de-a doua reuniune a platformei de cooperare a autorităţilor independente şi a instituţiilor anticorupţie București, 17 mai 2017

În data de 16 mai 2017, Ministerul Justiţiei a organizat cea de-a doua reuniune a platformei de cooperare a autorităţilor independente şi a instituţiilor anticorupţie, prevăzută de Strategia Naţională Anticorupţie (SNA) 2016-2020.

Reuniunea a fost condusă de domnul prof. univ. dr.  Tudorel Toader, ministrul Justiției, care a subliniat, în deschidere, faptul că îndeplinirea de către instituiții a obligațiilor din strategie este nu doar o responsabilitate asumată la nivel intern. Comisia Europeană, prin intermediul Mecanismului de Cooperare și Verificare, monitorizează România cu privire la implementarea la termen a măsurilor din SNA. Stadiul implementării SNA va face obiectul următorului raport al Comisiei Europene, care este așteptat în luna iulie a acestui an.

La această întâlnire au participat reprezentanți din Agenţia Naţională de Integritate, Autoritatea Electorală Permanentă, Avocatul Poporului, Consiliul Concurenţei, Consiliului Naţional de Integritate, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea de Conturi, Curtea Constituțională, Departamentul pentru Lupta Antifraudă, Direcţia Generală Anticorupţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Înalta Curte de Casaţie și Justiţie, Oficiul Naţional de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Membrii platformelor au prezentat cele mai recente evoluţii în implementarea SNA și demersurile instituționale de aderare la documentul strategic.

Reprezentanţii Secretariatului tehnic al SNA, asigurat de Ministerul Justiției, au informat participanții cu privire la demersurile realizate de instituție pentru operaționalizarea mecanismului de monitorizare a implementării SNA, posibilitatea finanțării acțiunilor din SNA prin intermediul Programului Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, precum și cu privire la modalitatea de raportare online a progreselor înregistrate în implementarea inventarului măsurilor de transparență instituțională și de prevenire a corupției.

În cadrul întâlnirii s-au discutat temele misiunilor de evaluare tematică ce se vor desfășura pe parcursul anului 2017, respectiv declararea cadourilor, protecția avertizorului în interes public și funcțiile sensibile.

Până la sfârşitul lunii iunie, membrii platformei vor comunica cele mai importante progrese realizate până în prezent în implementarea SNA.

Working together for a green, competitive and inclusive Europe