23/2017

June

Strategia Naţională Anticorupţie – Cea de-a doua reuniune a platformei de cooperare a administraţiei publice centrale București, 17 mai 2017

În data de 16 mai 2017, Ministerul Justiţiei a organizat cea de-a doua reuniune a platformei de cooperare a administraţiei publice centrale, prevăzută de Strategia Naţională Anticorupţie (SNA) 2016-2020 la care au participat reprezentanţi din Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Apelor și Pădurilor, Ministerul Comunicaţiilor și Societății Informaţionale, Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social, Ministerul Cercetării și Inovării, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice și Fondurilor Europene, Ministerul Economiei, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ministerul Educaţiei Naționale, Ministerul Energiei, Ministrul Finanţelor Publice, Ministerul Mediului, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Tineretului și Sportului, Ministerul Turismului, Ministerul Transporturilor, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul, Secretariatul General al Guvernului, Agenția Naţională pentru Achiziţii Publice, Corpul de Control al Primului-Ministru.<?xml:namespace prefix = "o" ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Reuniunea a fost condusă de domnul prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, care a subliniat faptul că îndeplinirea de către instituiții a obligațiilor din strategie nu este doar o responsabilitate asumată la nivel intern. Comisia Europeană, prin intermediul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), monitorizează România cu privire la implementarea la termen a măsurilor din SNA. Stadiul implementării SNA va face obiectul următorului raport al Comisiei Europene, care este așteptat în luna iulie a acestui an.

Membrii platformelor au prezentat cele mai recente evoluţii în implementarea SNA și demersurile instituționale de aderare la documentul strategic.

Secretariatul tehnic al SNA, asigurat de Ministerul Justiției, a informat participanții cu privire la demersurile realizate de instituție pentru operaționalizarea mecanismului de monitorizare a implementării SNA, posibilitatea finanțării acțiunilor din SNA prin intermediul Programului Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, precum și cu privire la modalitatea de raportare online a progreselor înregistrate în implementarea inventarului măsurilor de transparență instituțională și de prevenire a corupției.

În cadrul întâlnirii au fost discutate temele misiunilor de evaluare tematică ce se vor desfășura pe parcursul anului 2017, respectiv declararea cadourilor, protecția avertizorului în interes public și funcțiile sensibile.

Până la sfârşitul lunii iunie, membrii platformei vor comunica cele mai importante progrese realizate până în prezent în implementarea SNA.