Intrare în sistem

Login

Login

 

Corupția in administrația publică locală

 

Vizita de evaluare privind implementarea Convenției ONU împotriva Corupției

iun. 7

Ministerul justitiei

MINISTERUL JUSTIŢIEI
 
7 iunie 2013

 

 
Comunicat de presă referitor la vizita de evaluare privind implementarea Convenției ONU împotriva Corupției
        
În perioada 4-6 iunie 2013 a avut loc, la București, misiunea echipei de evaluare privind implementarea Convenției ONU împotriva Corupției (UNCAC). Echipa a fost formată din reprezentanți ai Franței, Estoniei și ai Biroului Națiunilor Unite împotriva Drogurilor și a Criminalității.

Vizita s-a axat pe discutarea aspectelor teoretice și practice referitoare la implementarea capitolelor III Incriminări şi aplicarea legii şi IV Cooperarea Internaţională.

La reuniuni au participat președintele și secretarul Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări a Senatului, vicepreședintele Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaților, alți reprezentanți ai Parlamentului; vicepreședintele Înaltei Curți de Casație și Justiție; vicepreședintele Agenției Naționale de Integritate, dar și alți reprezentanți la nivel înalt din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Agenției Naționale de Integritate, Înaltei Curți de Casație și Justiție, Consiliului Superior al Magistraturii, Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitatea Organizată și Terorism, Direcției Generale Anticorupție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Oficiului Național pentru Protecția Martorilor și Direcției Cazier Judiciar, Statistică și Evidenţe Operative din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, precum și reprezentanți ai Ministerului Justiției.

De asemenea, echipa de experți a avut două sesiuni cu reprezentanții mediului de afaceri și ai societății civile. La reuniunea cu organizațiile non-guvernamentale din România au participat, în calitate de observatori, și reprezentanți ai Alianței Anticorupție, o alianță a organizațiilor neguvernamentale din Republica Moldova implicate în diverse activități de diminuare a corupției, aflați în România în perioada 4-7 iunie 2013 într-un schimb de experiență pe tema instituțiilor și instrumentelor anticorupție. Delegația din Republica Moldova a avut, în data de 5 iunie 2013, o reuniune bilaterală și cu departamentul din Ministerul Justiției care asigură Secretariatul tehnic al Strategiei Naționale Anticorupție 2013-2015, Oficiul Național de Prevenire a Criminalității și Cooperare pentru Recuperarea Creanțelor provenite din Infracțiuni.

Ca urmare a misiunii de evaluare, experții vor elabora un raport ce va fi dat publicității în a doua jumătate a anului 2013. Raportul va identifica eventualele lacune în implementarea teoretică și practică a Convenției, dar și cele mai bune practici, care vor fi diseminate la nivelul organizației.

Reamintim faptul că implementarea Convenţiei de către statele părţi este evaluată în două cicluri succesive de câte cinci ani fiecare. În cadrul acestui sistem, fiecare stat parte la Convenţie va examina şi va fi la rândul său examinat o dată la fiecare cinci ani, România fiind programată pentru 2012-2013, pe baza unui chestionar de autoevaluare și a vizitei de evaluare.  

Pentru pregătirea acestei evaluări, Ministerul Justiției a derulat, cu sprijinul tehnic şi financiar al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, exerciţiul de autoevaluare cu privire la implementarea în România a întregii Convenţii ONU împotriva Corupţiei, obiectivul acestui parteneriat fiind de a consolida capacitatea Ministerului Justiției pentru realizarea autoevaluării.
 

Parteneri SNA


     Evenimente

Astăzi
apriliemai 2017iunie
LMaMiJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
567891011

Rapoarte SNA 2012 - 2015

Administraţia publică locală

Utile

 

Strategia Naţională Anticorupţie

Contact

Secretariatul tehnic al SNA asigurat de Ministerul Justiţiei

Tel:         037 204 1060
Fax:        037 204 1061
E-mail:  sna[at]just.ro
Web:     sna.just.ro 

 Copyright © 2013, MINISTERUL JUSTIŢIEI.
Toate drepturile rezervate. Acest Site a fost dezvoltat cu sprijinul Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord